Male Black-footed Cat

Black-footed Cat (Felis nigripes) Information and Facts

The Black-footed Cat (Felis nigripes) is the second smallest cat species in the world and the smallest African cat, weighing a maximum of only 2.5 kgs. The coat is covered with small dark spots and the cat has a short face similar to domestic cats.

The Black-footed Cat is named after the black undersides of its feet and it is also called the Small Spotted Cat after its tiny size and spotted coat.

In Afrikaans (South Africa) the cat is called a miershooptier, which means "Anthill Tiger", as it often makes its den in abandoned termite mounds (ant hills) and has a ferocious demeanour.

The Black-footed Cat lives in the semi-arid regions of southern Africa and obtains all its moisture from its food, requiring minimal to no drinking water.

UNIQUE FACTS

*  Smallest African cat

*  Endemic to Southern Africa

*  No drinking water

Black-footed Cat (Felis nigripes)
Black-footed Cat © Gerald Hinde
from the the book Cats of Africa

Black-Footed Cat (Felis nigripes) Fact Sheet

This fact sheet is based on these references.

Click on the buttons for more detailed information per topic.

NAME & STATUS

Black-footed Cat (Felis nigripes) Fact SheetCommon Names

Black-footed Cat

Small Spotted Cat

Scientific Name

Felis nigripes

Subspecies

None

IUCN Red List Status

VU Vulnerable

IUN Status Vulnerable

 

IDENTIFICATION

Black-footed Cat Characteristics

Appearance

Half size domestic cat

Similar to domestic cat

Coat

Body - small black spots

Legs - stripes, Soles - black

Tail - rings, black tip

Head

Broad skull, diagonal facial lines

Ears - plain, slightly rounded

Characteristics

 

SIZE

Male Black-footed Cat

Weight

Males: 1.5 to 2.45 kg

Females: 1.0 to 1.6 kg

Head + Body Length

Males: 36.7 to 52.0 cm

Females: 35.3 to 41.5 cm

Tail Length

12 to 20 cm

Description

 

DISTRIBUTION

Black-Footed Cat Distribution Map

Range

Southern Africa:

South Africa

Botswana

Namibia

Habitat

Savanna - Dry

Grassland - Subtropical

Desert - Hot

Distribution

 

LIFE CYCLE

Black-footed Cat Life CycleGestation

63 - 68 days

Litter Size

1 - 2 kittens (max 4)

Sub-Adult

3 - 4 months

Maturity

Females 7 mths - Males 9 mths

Lifespan

8 yrs wild - 16 yrs captivity

Life Cycle

 

DIET / PREY

Black-footed Cat Hunting

Major to Minor by Weight

Mammals - small rodents

Small birds

Reptiles

Amphibians

Invertebrates

Scavenge - Yes

 

Hunting Success Rate

60%

 

BEHAVIOUR

Black-footed Cats at Den in Anthill

Activity

Solitary

Nocturnal

Territorial

Inhabits burrows or anthills

 

Avg Range Size

Females 8.6 km²

Males 16.1 km²

Density 16.7 cats / 100 km²

TAXONOMY

Black-footed Cat (Felis nigripes) Fact Sheet

 Kingdom: Animalia

  Phylum: Chordata

   Class: Mammalia

    Order: Carnivora

    Suborder: Feliformia

     Family: Felidae

     Subfamily: Felinae

      Genus: Felis

      Species: Felis nigripes

Subspecies: none

Classification

 

Black-footed Cat Fact Sheet
Black-footed Cat Fact Sheet © Wild Cats of Africa
Permission given to download for offline Personal or Educational use only
Kindly credit www.WildCatsofAfrica.info

Video: Wildlife Wonder - Black-footed cats by 5050Community

Which Safari Destination is on your Bucket List?

Further Information

The following professional organizations have well researched and accurate information on Black-footed Cats:

African Safari series

Stream a new African Safari every night

Presented by the highly experienced safari guide James Currie, this exciting series takes you onto the plains and into the jungles of Africa.

From UNESCO World Heritage sites to stunning bird sanctuaries, and from national parks to hidden-gem wilderness areas, experienced travelers and armchair enthusiasts alike will enjoy this exhilarating tour of Africa.

Articles about Black-footed Cats

Here are some interesting articles about Black-footed Cats written by experts:

‘Anthill tiger’: Putting one of Africa’s rarest wildcats on the radar ~ Mongabay
6-week-old Black-footed cat kitten
A 6-week-old captive black-footed cat kitten honing its stalking skills. Image by Alex Sliwa.

Summary:

  • Black-footed cats (Felis nigripes) are the smallest and also one of the rarest wildcat species in Africa. They’re very reclusive, extremely hard to find, and are among the least-studied nocturnal mammals on the continent.
  • Data-scarce species like the black-footed cat are difficult to conserve because the most basic knowledge — of their home ranges, territories, habitat, and reproductive, dietary and other behaviors — is often lacking. Without these many life-cycle details, the targeting of effective preservation strategies is near impossible.
  • German ecologist Alexander Sliwa has made it his life’s mission to research the elusive black-footed cat. Establishing and working with a small team, he eventually led the way to the formation of the Black-footed Cat Working Group. Thanks largely to those efforts, a substantial database on Felis nigripes now exists.
  • This work led to the black-footed cat being listed as vulnerable on the IUCN Red List. Though the species’ survival remains far from secure, the design and implementation of conservation strategies will no longer have to start from scratch, and can be built on valuable, already accumulated baseline data.

“It is impossible to provide a prognosis for the species’ survival: “Nobody knows,” Sliwa says. Global warming, new diseases or more intensive use or other impacts on their rangelands are only some of the factors that can cause the species to “slip quietly into extinction.” Despite more media attention, including a feature by the BBC, people are still not very aware of the small cat, he says, and funding to continue the research is a constant battle — as is the case with most small wildcat species.”

Read the full article republished at:

‘Anthill tiger’: Putting one of Africa’s rarest wildcats on the radar (mongabay.com)

by Petro Kotzé - science journalist, South Africa

Adorable but deadly little wildcat may be inbreeding at 'alarming' rates, study finds ~ Live Science
Black-footed Cat showing its typical flattened ears pose
Black footed cats are Africa's smallest and deadliest species of wildcat.
(Image credit: slowmotiongli via Getty Images)

Excerpt:

Black footed cats are already a threatened species, and habitat fragmentation is now causing increased rates of interbreeding, placing them at higher risk of disease.

A new study, published on Jan. 2 in the journal PNAS, suggests that black-footed cats may now be suffering from genetic isolation and inbreeding.

The researchers sequenced the genome of 10 black-footed cats and combined them with previously public genomic data. Their analysis showed markers of recent inbreeding events, which may have increased as a result of habitat fragmentation.

Projects such as roads or farms can fracture an animal's natural habitat, splitting up communities of potential breeding partners.

Read the full article at:

Adorable but deadly little wildcat may be inbreeding at 'alarming' rates, study finds ~ Live Science

by Jacklin Kwan - science journalist UK

9 Fascinating facts about black-footed cats ~ Africa Geographic
Black-footed Cat in the wild, southern Africa
© Andreas Jonsson

Excerpt:

1. Even though this member of the genus Felis looks more like an adorable moggie, it is believed to be the world’s deadliest cat. They achieve the highest kill rate, successfully taking their target in 60% of hunts. Other wild cats often spotted on your African safari, such as lions and leopards, rarely succeed more than 20-40% of the time.

2. This tiny cat is perhaps the smallest of all wild cat species in Africa. The total length of its body is between 50-72 cm (including the tail). The male weighs between 1.7-2.4 kg while the female is only 1-1.6 kg. Kittens weigh a mere 60-90 g when born. They are so small that they do not even trigger conventional camera traps, making them difficult to study. For this reason, it is tricky for researchers to estimate the number of black-footed cats in the wild, but it is believed that there are less than 10,000 mature individuals in the wild, and that the population is declining. For these reasons, the black-footed cat is listed as ‘vulnerable’ on the IUCN Red List.

Read the full article at:

9 Fascinating facts about black-footed cats - Africa Geographic

by Team Africa Geographic

Share this Page